oslo-skin-lab-kolagenni- peptidy_1.jpg

Proč bioaktivní peptidy kolagenu pomáhají proti stárnutí pokožky?

Ve světě roste počet lidí, kteří potvrzují účinky bioaktivních kolagenových peptidů. Ti, kteří je užívají, jsou s jejich účinky velmi spokojeni, a i díky tomu jejich spotřeba neustále roste. Proč jsou tyto speciální peptidy pro pleť tak přínosné? A proč má smysl užívat je každý den?

Abychom odpověděli na všechny tyto otázky, podívejme se nejdříve na několik základních faktů o pokožce.

  • Pokožku tvoří tři vrstvy. Nejsilnější je ta střední – tzv. dermis. Je to do značné míry jediná kožní vrstva, která je zodpovědná za to, že ta vrchní – epidermis – je hladká a rovnoměrná.
  • Dermis tvoří z 90 % kolagen, který pokožku posiluje a podporuje. Zbylých 10 % obsahuje elastin a fibrilin – látky, díky nimž zůstává pokožka pružná.

Stárnutím se hladina kolagenu, elastinu a fibrilinu postupně snižuje. Tento proces začíná po třicítce. Negativní vliv na ni má ale i špatný životní styl, stárnutí pokožky urychluje také slunění, kouření, alkohol nebo například nevhodné diety postrádající základní vitamíny, minerály a mastné kyseliny.

Díky čemu naše tělo produkuje nový kolagen?

Produkce kolagenu v těle se ani s přibývajícím věkem nezastaví, přesto si tělo jeho přirozenou ztrátu – zhruba 2 % ročně – již nedokáže kompenzovat. Lidský organismus ovšem neztrácí schopnost tvorbu kolagenu zvyšovat, jestliže mu dodáme ty správné impulsy. Pokud se tedy množství kolagenu v našem systému nějak zvýší, tělo dokáže na tyto signály zareagovat, jeho celkovou produkci zvýší.

Proč může tento proces spustit příjem kolagenových peptidů?

Užívání kolagenových peptidů dokáže v těle spustit proces, na který budou kožní buňky správně reagovat. Naše tělo na velké množství uvolněného kolagenu odpoví jako na signál ke zvýšení jeho produkce tak, že dokáže předpokládaný pokles jeho hladiny kompenzovat. Když se tedy množství kolagenu zvýší, do dermis začnou pronikat nové důležité stavební buňky. Ty pak pomohou vyhladit horní vrstvu pokožky, takže vrásky či jemné linky budou méně hluboké a viditelné, nebo mohou dokonce zmizet.

Tento proces je v médiích často nesprávně vysvětlován tak, že kolagen je možné aplikovat přímo do kůže nebo že jej dostaneme do těla jídlem. Kolagen je bílkovina nacházející se v mnoha potravinách, které konzumujeme, nemá ale stejné vlastnosti jako tzv. bioaktivní hydrolyzované kolagenové peptidy, a proto nemůže mít ani stejné účinky. Kolagen obsažený v přípravku The Solution™ je rozložený (hydrolyzovaný) na již zmiňované kolagenové peptidy. A právě ty mají specifickou velikost, na kterou dokážou naše kožní buňky správně reagovat. Díky tomu se zahájí proces produkce kolagenu, který se poté dostane do správné vrstvy pokožky. Příjem potravin bohatých na kolagen tedy nemůže přinést stejné výsledky jako pravidelné užívání kolagenových peptidů obsažených v přípravku The Solution™.

Účinky The Solution™ byly ověřeny i několika studiemi. Ty prokázaly, že pravidelné užívání kolagenových peptidů pomáhá redukovat vrásky, jemné linky i celulitidu a zvyšuje celkovou pružnost pokožky. Tyto studie proběhly za přísných podmínek podobných těm, jaké jsou vyžadovány při testování některých léků. Tzn. byly randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované a následně přezkoumané nezávislými vědci. Až poté byly publikovány v lékařských databázích. Účinky byly rovněž měřeny pomocí přístrojů. Více o studiích se dočtete zde.

Existuje možnost doplnění kolagenu, který je přizpůsoben pro vegany?

Nedávno se na trhu objevila řada veganských „kolagenových doplňků“, a to v důsledku poptávky ze strany spotřebitelů, kteří se snaží o snížení počtu živočišných produktů v jejich každodenní stravě. Existuje celá řada rostlinných potravin obsahujících kolagenový protein, například sója či konopí. Samotné kolagenové peptidy ovšem nedokážou nahradit, protože biologicky nejsme rostliny, ale živočichové. Bioaktivní kolagenové peptidy teplokrevných živočichů odpovídají svou molekulární strukturou vlastním stavebním buňkám kolagenu v lidském organismu. Díky tomu je naše tělo rozpozná jako přirozeně produkované proteiny a dokáže je snadno zužitkovat. U rostlinných kolagenových proteinů to však neplatí, naše tělo je nerozpozná jako jemu podobné.