RS2089_OsloSkinlab_0223_1379.tif_W-Article_1140x600.jpg

Zelenina se 3 různými dipy

Na talíř si připravte svou oblíbenou zeleninu: zelí, mrkev, brokolici, květák, celer, tuřín – cokoliv co máte rádi. K zelenině si připravíme tři lahodné dipy a párty může začít.

Dip 1 - Krém z červené řepy a jogurtu

  • 2 červené řepy
  • 2 stroužky česneku
  • 3 dl řeckého/přírodního jogurtu
  • 0,5-1 lžička červeného vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička drcených semínek koriandru
  • 1 lžíce jemně nasekané máty
  • Sůl a pepř

Uvařenou řepu oloupeme a rozmixujeme v mixéru. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, jogurt, ocet a olivový olej. Vše mixujeme do hladka a dochutíme solí a pepřem.

Posypeme drcenými semínky koriandru a jemně nasekanou mátou

Dip 2 - Hummus z pečeného květáku

  • 1 velký květák
  • 80 g tahini omáčky
  • Šťáva z půlky citronu
  • 1 stroužek česneku (volitelné)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru (semínek)
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř

Obloha:

  • Slunečnicová semínka
  • Čerstvý koriandr

Předehřejeme troubu na 200°C. Květák očistíme a odstraníme listy, nakrájíme na malé kousky a rozložíme na plech. Dochutíme solí, pepřem a pokapeme olivovým olejem a poté pečeme 20-25 minut. Květák vložíme do mixéru (trochu si odložíme na ozdobu), přidáme tahini, citronovou šťávu, sůl, česnek a koření (rozdrtíme v hmoždíři). Mixujeme, dokud nebude směs hladká a krémová. Dochutíme solí, citronem a pepřem. Hummus podáváme na talíři a společně s (předem odloženými) kousky květák, čerstvým koriandrem, slunečnicovými semínky a kapkou extra panenského olivového oleje.

Dip 3 - Krém z hrášku, fety a máty

  • 300 g mraženého hrášku
  • 200 g sýru feta
  • máta
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pepř

Hrášek necháme trochu rozmrazit a mezitím si nakrájíme sýr na kostičky. Odstraníme stonky z máty a omyjte cca 10 lístků. Do mixéru vložíme hrášek, fetu a mátu. Přidáme 10 lžic oleje. Rozmixujeme na krémovou směs s rovnoměrnou barvou. Dochutíme solí a ozdobíme trochou fety a mátou. Dip se rychle připravuje a má svěží chuť.