RS1635_OSL_broccoli_13119_W-Article_1140x600.jpg

BROKOLICOVÝ SALÁT S KŘUPAVOU CIZRNOU

Když se po špičkách přibližujeme k hranici mezi létem a podzimem, můžeme se ocitnout zmítáni mezi touhou po teplém, podzimním příjemném jídle a lehkých letních jídlech. Tento brokolicový salát je skvělou směsí obou – zeleného i výživného, je ideální pro letní piknikové počasí, ale stále je těžší než většina salátů a obsahuje příchutě, které nám připomínají podzim. Zkuste zakousnout a sami se rozhodněte, do jaké sezóny podle vás tento salát patří!

Ingredience SALÁT:

  • 2 středně velké brokolice
  • 1/2 červené cibule
  • 1 avokádo nakrájené na drobno
  • 1 na kostičky nakrájená okurka
  • 100 g sušených brusinek
  • 1 citron
  • 100 g smíšených bylinek (pažitka, kopr, petrželka atd.)
  • Sůl a pepř

Ingredience KŘUPAVÁ CIZRNA:

  • 2 krabice konzervované cizrny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli ze lněného semene
  • 1 lžíce medu

Příprava:

Můžete začít přípravou cizrny. Troubu nastavíme na 200 o C. Cizrnu propláchneme studenou vodou a položíme na plech. Pečeme 30 minut. Smíchejte olivový olej se solí, pepřem a medem a přilijte horkou cizrnu. Cizrnu otočte v olejové směsi a poté ji nalijte zpět na pekáč a pečte dalších 10 minut. Než se cizrna smaží, můžete si připravit salát. 

Brokolici rozdělíme na růžičky. Nakrájejte je na o něco menší kousky a uchovávejte v kuchyňském robotu, nezapomeňte na stonek. Necháme, dokud nebude brokolice nakrájená nadrobno. Pokud nemáte kuchyňský robot, můžete brokolici nadrobno nakrájet nožem. Vložte brokolici do misky.  

Okurku nakrájíme na malé kostičky, cibuli a brusinky nadrobno. Smíchat. Udělejte dresink. Smíchejte citrónovou šťávu, med a hořčici. Za stálého míchání přidejte olej. Dochutíme solí a pepřem – je-li třeba, přidáme ještě citrónovou šťávu nebo med.  

Dresinkem zalijeme salát s cizrnou a dobře promícháme.  

Smažte baby salát na středním ohni, dokud nebudou mít světle hnědou kůrku. Můžete to udělat na stejné pánvi, na které jste dělali první listy, nebo použijte gril, pokud to přidáváte do svých grilovaných receptů!

Dobrou chuť!